Exkurze 8. ročníku do Legiovlaku v Hodoníně

Exkurze 8. ročníku do Legiovlaku v Hodoníně

Naše škola se snaží poskytovat žákům nejen kvalitní vzdělání, ale také zážitky, které rozšiřují jejich obzory a prohlubují jejich historické povědomí. Jedním z takových zážitků byla dnešní exkurze žáků 8. ročníku do Legiovlaku, což je jedinečná pojízdná expozice mapující historii československých legionářů.

Co je Legiovlak?

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který představuje věrnou repliku vojenského vlaku z let 1918-1920, kdy českoslovenští legionáři bojovali za nezávislost našeho státu. Tento vlak sestává z několika vagónů, které ilustrují různé aspekty života legionářů – od velitelského vozu, přes nemocniční a poštovní vagón, až po obrněný vůz a kovářskou dílnu.

Průběh exkurze

Naše exkurze začala v ranních hodinách, kdy jsme se společně se žáky vydali na cestu do Hodonína, kde Legiovlak právě zastavoval. Po příchodu jsme byli přivítáni průvodcem v dobové uniformě, který nás provedl celou expozicí. Každý vagón nám poskytl hluboký vhled do každodenního života legionářů. Žáci měli možnost vidět autentické vybavení, osobní předměty legionářů, vojenskou výzbroj a mnoho dalších artefaktů. Průvodce nám poutavě vyprávěl o hrdinství a obětavosti těchto mužů, kteří hráli klíčovou roli v boji za naši samostatnost.

Tato exkurze ale nebyla jen o historii. Pro naše žáky to byla také cenná lekce ve výchově k občanství a patriotismu. Vidět na vlastní oči, jak těžké byly podmínky, ve kterých legionáři žili a bojovali, pomohlo žákům lépe pochopit význam pojmů jako je odvaha, obětavost a národní hrdost.

Mnozí z žáků si uvědomili, jak důležité je si vážit naší historie a těch, kteří za naši svobodu bojovali. Jejich bezprostřední reakce a zájem o další informace svědčí o tom, že exkurze splnila svůj účel – inspirovala je a přiměla k hlubšímu zamyšlení nad naší minulostí.

Mgr. Ludmila Richterová

2024
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30